Kapotte smartphone niet meer gedekt

ponsel-pecah_20170222_210933

Steeds meer verzekeraars gooien de smartphone uit de dekking van de inboedelverzekering. Het gaat om zeker vijf verzekeraars. Er is de afgelopen jaren te veel schade geclaimd, vinden de maatschappijen. Een smartphone die je thuis laat vallen, wordt gewoon gedekt door de inboedelverzekering. Nu steeds meer verzekerden dat doorkrijgen, en kapotte telefoons massaal geclaimd worden, veranderen de verzekeringsmaatschappijen hun voorwaarden…

Verzekeraar Unigarant, die sinds deze week de smartphone uit de dekking heeft gegooid, kreeg in 2011 nog zo’n 500 claims binnen van gebarsten schermpjes. Vorig jaar steeg dat naar 8500 stuks! Volgens Unigarant ligt de prijs van de bekende merken rond de 700 euro. Als je de rekenmachine er op los laat, zal er een claim van rond de 6 miljoen euro uitkomen.

Niet alleen wordt steeds vaker geclaimd, maar de claims worden ook steeds hoger. Mensen zijn steeds claimbewuster. Of de premies moeten omhoog of de smartphones moeten uit de dekking. Veel verzekeraars kiezen voor het laatste. Zo gaat Unigarant bijvoorbeeld een aparte verzekering maken voor alle toestellen. Ook stijgt bij de meeste verzekeraars het Eigen Risico voor schade aan mobiele apparatuur naar € 150. Het repareren van een kapot schermpje van een smartphone kost al snel tussen de 100 en 150 euro. Met dit Eigen Risico vallen deze kosten dus buiten de dekking.

De claims komen voornamelijk van mensen die de telefoon in de wc laten vallen. “Steeds meer smartphones worden waterdicht, maar dat zien we niet terug in de claims“, zegt een woordvoerder van Unigarant, die ook denkt dat mensen een claim indienen als ze de telefoon buiten hebben laten vallen, en dan net doen of dat binnenshuis is gebeurd. De verzekeraar kan niet aantonen dat de consument daarover niet de waarheid spreekt.

Volgens een onderzoek naar inboedelverzekeringen hebben vijf verzekeraars inmiddels de telefoon uit de dekking gehaald. Een van de bedrijven is Ditzo. Zij schrijven: ‘Wij vergoeden het herstel of vervanging van je mobiele elektronica. Je mobiele elektronica is alleen in het woonhuis verzekerd. De dekking is als Inboedel Basis. Dat geldt ook als op je polisblad staat dat All risk is meeverzekerd.’  Dit betekent dat de All risk-dekking niet geldig is, ‘maar dat je alleen verzekerd bent voor de klassieke schadeoorzaken van een inboedelverzekering’.

Schade aan mobiele apparatuur is vaak de voornaamste schadeclaim die wij binnenkrijgen op de inboedelverzekering. Wij moeten nu steeds vaker claims afwijzen, tot onze spijt, en veel verzekerden vragen zich af ‘waarom en waarvoor zij eigenlijk nog verzekerd zijn’. Uiteraard vinden wij dit een erg vervelende situatie en bieden graag andere mogelijkheden. U kunt bijvoorbeeld denken aan een losse verzekering voor electronica of mobiele apparatuur, zoals Unigarant aanbiedt. Wij denken graag met u mee en gaan graag met u aan tafel voor een passende oplossing.

Reacties zijn gesloten.