Geen huis dankzij BKR?

Ik sta bij het BKR geregistreerd. Sinds begin van dit jaar registreert het BKR alle kredieten vanaf 250 euro tot vijf jaar terug. Kan ik met een BKR-registratie een hypotheek afsluiten en een huis kopen? Welke invloed heeft een BKR-registratie op het verkrijgen van een hypotheek en het kopen van een huis? Wanneer sta je eigenlijk geregistreerd bij het Bureau Krediet Registratie (BKR)?

 

 

 

 

Je bent bekend bij het BKR bij het afsluiten van:

  • een krediet (kredietlimiet betaalrekening, doorlopende krediet, creditcard) vanaf € 250;
  • een contract met een financiële verplichting (bijvoorbeeld een mobiel abonnement, uitgestelde betaling).

De kredietverstrekker geeft de gegevens door aan het BKR.

Veel mensen staan positief bij het BKR geregistreerd. Een registratie bij het BKR hoeft namelijk niet te betekenen dat je betalingsproblemen hebt.
Bij een positieve melding in het BKR-register, dan zou het verkrijgen van een hypotheek en het kopen van een huis geen probleem moeten opleveren.

Heb je wel een betalingsachterstand van meer dan 120 dagen, dan krijg je een negatieve registratie bij het BKR en een achterstandscodering.
Dit heeft tot gevolg dat het de eerste 5 jaar heel moeilijk is om een hypotheek af te sluiten.

Er bestaat een aantal soorten BKR-registraties:

 • A-codering

Heb je onverhoopt een achterstand op je lening, dan krijg je in het BKR-register een A-codering, oftewel een achterstand. Je hebt bijvoorbeeld (herhaaldelijk) een termijnbedrag niet voldaan. De A-codering krijg je bij een betalingsachterstand van ongeveer drie maanden. Door deze code kan het lastiger worden om een hypotheek af te sluiten en een huis te kopen.

 • H-codering, een herstelde codering

Als er een A- (achterstand) of A1-codering is en die is hersteld, krijg je een H-code. Je betalingsachterstand is hersteld. Een enkele geldverstrekker bekijkt of ze alsnog een hypotheek voor je willen verstrekken zodat je een huis kunt kopen.

Bijzonderheidscoderingen

Naast de A- en H-coderingen bestaan er ook bijzonderheidscoderingen. Onderstaand vind je de coderingen.

  • Code SH: je hebt een oplopende schuld.
   Code 1: er is een regeling getroffen zodat je het krediet of de lening kunt af betalen.
   Code 2: je moet nog steeds een bedrag afbetalen aan de schuldeiser.
   Code 3: er is minimaal 250 euro betaald om de schuld af te lossen.
   Code 4: de schuldenaar is niet te vinden.
   Code 5: dit is een tijdelijke code wat aangeeft dat je een tijdelijke preventieve betaalregeling hebt getroffen. Is de betalingsachterstand afbetaald, dan verdwijnt deze code.

Bij deze zwaardere BKR-coderingen, is geen enkele geldverstrekker bereid om een hypotheek te verstrekken. Je komt pas in aanmerking als je je schuld volledig hebt afgelost en de melding uit het BKR is verdwenen. Het uit de BKR halen gebeurt vijf jaar na de volledige aflossing.

Het hangt dus helemaal van de soort codering af of er een hypotheek mogelijk is of niet. Onze hypotheekadviseur vertelt je er meer over. Maak geheel vrijblijvend een afspraak.

 

bron: De Hypotheker / NRC Handelsblad 

Reacties zijn gesloten.